Mituri si legende despre aceste zane ursitoare

zane ursitoareAceste zane ursitoare sunt fiinte imaginare din mitologia romaneasca, despre care se crede ca au darul de a hotara destinul omului de la nastere. Se spune ca acest mit al zanelor ursitoare a fost preluat din mitologia greaca, acestea fiind denumite Moire. Zanele ursitoare prin traditie sunt trei femei care sunt considerate inlocuitoarele mamei. Acestea sunt spirite despre care se spune ca pot fi auzite cateodata, insa niciodata vazute.

Exista foarte multe povesti despre traditiile acestor zane ursitoare. In zona Moldovei oameni spun ca aceste zane ursitoare sunt trei, in alte zone sapte, noua sau doisprezece. In zona Olteniei oameni cred ca aceste zane ursitoare sunt trei: una inalta, una mijlocie si una mica. Povestile spun ca aceste ursitoare isi fac aparitia noaptea in camera copilului si a mamei, in prima zi de la nasterea sau in prima saptamana.

Pentru a ursi copilului o soarta buna, oameni trebuiau sa pregateasca acestora o masa foarte bogata cu diferite bunatati. In Moldova se puneau pe masa castroane cu diferite ingrediente din care se prepara mancarea. In Transilvania aceste zane ursitoare erau asteptate cu apa, rachiu, vin, seminte, prajituri, paine, ceapa, colaci, bani dar si alte obiecte ca creioane si carti. Insa se zice ca olteni le gazduiau cel mai bine pe aceste zane ursitoare, deoarece asezau la fereastra o masa rotunda cu trei picioare, trei scaune, trei farfuri, linguri si trei pahare cu apa. Acestia mai  puneau pe masa trei cepe, busuioc, zahar, sare, tuica, vin, panza, paine, o carte, bani si stergar de lana. Sub masa acestia era pusa  o galeata de apa rece neinceputa in care a doua zi copilul era scaldat.

In alte culturi aceste zane ursitoare erau considerate ficele lui Zeus si ale lui Themis, fiind considerate si inventatoarele primelor sapte litere din alfabetul grec. Alte culturi considera ca aceste zane ursitoare au descoperit prima si ultima litera.

Insa in general aceste zane ursitoare vin in orice loc unde se naste un copil si ursesc acestuia o soarta cat mai buna si noroc in viata. Povestile si legendele cu zane ursitoare sunt foarte frumoase si nu vor muri niciodata, deoarece in timpurile noastre aceste zane ursitoare sunt actrite talentate care vin la botezurile copiilor si fac spectacole foarte frumoase adaptate realiatati din zilele noastre.