Povestea Ursitoarelor. Zanele – Preotese ale Maicii Domnului

Ursitoare de botez – credinta foarte raspandita si extrem de veche.

Credinta in ursitoare a existat si exista la toate popoarele, inca din vechime. Si aproape la toate popoarele, acestea erau cate trei. Cele trei zeite ale destinului erau considerate de romani veghetoare ale nasterilor. Sunt trei surori fecioare, pe jumatate sfinte, spirite femei, nemuritoare, zane ale destinului. Ele hotarasc pentru toate viata soarta fiecarui prunc, in anumite zile ale primei saptamani din existenta ce ii este harazita copilului.

Blue_Fairy_KH3DCum se naste un baiat sau o copila, intotdeauna se scrie in cer intr-o carte, care se numeste cartea sortii, nu numai numele ci si tot viitorul sau cum ar fi sa fie: bun ori rau, de unde vine apoi si zicala: asa mi-a fost scris in slovele ursitoarelor…

Prin traditie, ursitoarele sunt trei femei considerate a fi inlocuitoarele mamei, sunt spirite ce pot fi auzite cateodata dar nu vazute.

Din timpurile cele vechi, cand ursitoarele puteau fi vazute, se povesteste ca sunt trei femei imbracate in alb, de aceea sunt numite si Albe. Imbracamintea lor e lunga, tesuta cu fir de aur si ornate cu fluturi.

Dupa unele credinte, pentru a-l ursii pe prunc, cele trei ursitoare vin cu Ingerul celui de curand nascut, ele reprezentand luna, ziua si ora cand pruncul a iesit din pantecul mamei sale.

Exista mituri conform carora, chiar Dumnezeu da acest fir al vietii ursitoarelor, iar acestea il intind pe pamant si aseaza pe el toate intamplarile prin care omul va trece… Se spune ca in timpurile mai vechi, multi le vedeau cand veneau sa urseasca.

Zanele sunt creaturile cele mai frumoase si cele mai iubite si traiesc in Padurea Fermecata. Toti copiii cred in zane si asta pentru ca ei le vad intr-adevar…

Zanele sunt acele fiinte mistice care au grija de noi. Aceste fiinte magice au aripi si baghete magice. Stiu tot ce e de stiut si recompenseaza oamenii buni.

Zanele sunt acele fiinte mistice ce ne indeplinesc dorintele.

Zanele sunt acele domnisoare perfecte, cu aripi, tinere, dispuse sa te faca sa zambesti orice s-ar intampla. Uneori am impresia ca si eu sunt o zana, dar sunt sigura ca sunt o zana buna. Sunt o zana care iti indeplineste visele. Am grija ca dorintele tale sa devina realitate si sa fiu macar cu un pas inaintea fanteziilor tale.

Zanele sunt spiritele subtile ale aerului. Zanele se inalta cu rapiditatea fulgerului catre sferele inalte. Acolo sus devin substanta subtila pe care o respire ingerii.

Zanele ursitoare aveau in vremurile de demult un rol activ in existenta de zi cu zi a oamenilor si se pune mare pret pe pastrarea unor legaturi de prietenie cu acestea.

Zanele produc transformarile cele mai extraordinare si satisfac intr-o clipa dorintele cele mai arzatoare… ele sunt inzestrate cu darul magiei.

Se spune ca zanele obisnuiesc sa danseze pe pasuni, in poiene, in padure, in timpul noptii, parand a-i chema pe oameni.

Ziua ursitoarelor este o zi de mare insemnatate pentru intreaga familie a copilului nou-nascut.

Decizia ursitoarelor este definitiva, neputand fi modificata nici de sfinti, nici macar de Dumnezeu.

Ursitoarele sunt fiicele lui Zeus si ale zeitei care controlau destinele tuturor oamenilor din momentul nasterii si pana la moarte.

Din taramul zanelor ,al povestilor de demult,trei ursitoare au venit si asa au grait: frumusete, bunatate, prietenie, norocul sa nu-ti lipseasca, fericire si iubire, cu o minte ce te-nvata sa traiesti, visele sa le implinesti.

Si totusi… Dumnezeu este cel Atotputernic.

  • De ce n-ar putea El, oare, sa schimbe slova ursitoarelor?
  • Sa fie ursires, chiar asa , o predestinare absoluta?
  • Dar, mai cred ca, uneori, destinul ne este trasat in linii mari.
  • Oare evolutia noastra a smuls puterea din mainile ursitoarelor?

Daca am avea mai multa incredere in mila lui Dumnezeu , in forta iubirii,in adevarul cuprins in traditiile acestui popor vechi… cu siguranta vointa noastra, a tuturor, si a fiecaruia in parte ar fi alta. Cu totul alta. Mai cu incredere in ziua de maine si in ce-a de apoi…

Sa ne intoarcem in traditie…

zana-bunaPentru ca noului nascut sa i se prezica o viata cat mai buna, parintii asteapta ursitoarele cu casa ingrijita, cu masa intinsa, cu lumanari si veselie in suflet.

Zanele sunt inchipuite de popor in doua ipostaze, zane bune, zane rele. De aceea semnificatia cuvantului zana, ne duce cu gandul la un personaj feminin fantastic din basm, inchipuita ca o femeie buna si frumoasa, cu puteri supranaturale si cu darul nemuririi. In traditiile despre zane ale poporului roman, predomina zanele bune, vazute ca fecioare zvelte, frumoase, foarte tinere, nazdravane, prielnice omului cinstit si dispunand intotdeauna de solutii pentru impasurile in care se afla eroul, pornit pe drumul initiatic, caci despre un astfel de drum este vorba in toate basmele legate de zane. Acest fapt le atribuie un caracter de preotese care prezidau coltul initiatic al unei divinitati feminine.

In traditia romana, zanele sunt socotite a se naste din flori. Chiar daca in general zanele sunt binevoitoare, rabdarea lor are limite, devenind uracioase si rele atunci cand este incalcat un tabu strict impus de ele. Pedeapsa favorita a zaneler este orbirea.

Zanele au cateodata o regina, cea mai tanara, frumoasa si inteleapta dintre ele Zana Zaneler.

Insa, zanele sunt, de obicei, dupa cum s-a spus benefie oamenilor, frumusetea lor intrecandu-se cu bunatatea si duiosia.

Zanele ursitoare ies in calea oamenilor care au probleme si ii ajuta. In povesti, zanele ursitoare sunt asemanate cu semidivinitatea primaverii, a renasterii si a tineretii.

contact

Exista un stravechi folclor al zanei inca prezent (sub forme modificate) si in societatile prezente. Basmele si legendele despre si cu zane apartin unei lungi traditii de credinte care se sprijina pe doi parametri: pe postulatul existentei unor semidivintati benefice, care ajuta omul in situatii dificile si pe o gama de povestiri de experiente, de relatari care fac dovada acestei existente. Pretutindeni in lume si din timpuri stravechi se regasesc legende ce vorbesc despre fapturi frumoase aflate la un alt nivel de existenta – superior – care sar in ajutorul omului cinstit. Esentiala in folclorul romanesc este credinta intr-un alt taram, secundar; acest taram poate fi locuit de catre zmei, uneori are un caracter infernal, dar niciodata nu este paradisiac – in sensul religios. In acest taram pot ajunge unii oameni exceptionali – eroii – care aspira la o conditie superioara si se indragostesc de o astfel de fiinta neumana si totusi atat de umana prin bunatatea sa.

Zana buna este mai mult decat un personaj de basme iubit de copii, este o fiinta care trebuia creata in imaginarul colectiv: intr-o mitologie populata de duhuri rele, de dracusori, de semidivinitati care pedepsesc, trebuia sa isi faca loc si un personaj prin natura sa superior si bun, care sa ii ia apararea omului terorizat de fiinte fabuloase malefice. Zana pedepseste rar – spre deosebire de alte fiinte mitice romanesti – si existenta sa este conditionata de frumusete si bunatate, sufletul si imaginatia omului avand nevoie si de un asemenea personaj.