Zane ursitoare – Mituri si povesti

zane ursitoareSe cunoaste faptul ca aceste aceste zane ursitoare prezic destinul omului inca de la nastere. Mitul zanelor ursitoare a fost preluat din mitologia greaca de multe civilizatii si culturi, printre care si folclorul romanesc. In mitologia greaca se spunea ca aceste zane ursitoare erau ficele zeitei Themis si ale lui Zeus. Legendele spun ca atunci cand se nastea un om, acestea le controlau destinele pana la sfarsitul vieti. Acestea erau trei, si nimeni nu putea sa se opuna destinului prezis.

Se spune ca acestea locuiau pe Muntele Olimp, erau trei surori, si erau foarte capricioase. Cea mai mare dintre ele era Ursitoarea,care tinea intr-o mana o furca, iar in cealalata un fus, pe care il invartea dupa ce punea firul, care simboliza viata. Cea mijlocie era soarta, cea care torcea firul. Iar cea mai mica era Moartea care putea a taie firul vieti cand dorea. In mitologia greaca acestea erau numite Clotho( cea mai mare), Lachesis( cea mijlocie), si Atropos ( cea mai mica). Legendele spun ca cea mai puternica si mai importanta dintre ele era cea de-a doua, deoarece avea darul de a oferi oamenilor intelepciune, virtute si frumusete. Chiar daca erau ficele lui Zeus acestea actionau independent de zei, si reprezentau legea naturi, prin care orice muritor trebuia sa moara. Se spunea ca si uni zei se temeau de acestea, deoarece erau foarte capricioase, si puteau fi victimele destinelor prezise de ele. In mitologia greaca se spune ca acestea apareau la trei zile de la nasterea copilului pentru a-i determinca cursul vieti. In alte culturi se spune ca acestea apareau in a saptea noapte de la nasterea copilui.

Destinul prezis de aceste zane ursitoare nu putea fi schimbat, insa parinti puteau sa le imbuneze pe acestea cu mese imbelsugate unde erau puse: legume, grau, apa, bani, dar si alte lucruri care le imblanzeau pe ursitoare,  si oferau un destin mai bland. Infatisarea acestora este prezentata diferit. In unele culturi acestea apar ca tinere fecioare , iar in alte culturi  apar ca fiind batrane. La noi se spune ca acestea zane ursitoare erau trei si veneau intotodeauna a treia zi de la nasterea pruncului. Acestea hotarau soarta micutului, si ii oferea acestuia diverse daruri ca: noroc, bani, intelepciune, sanatatea si liniste in viata.

In vremurile noastre, aceste zane ursitoare sunt reprezentate de actrite,care vin la petrecerile de botez imbracate asemanator ursitoarelor din legende. Acestea fac urari copiilor prin versuri si replici din traditie, adaptate realitati din zilelele noastre.